Домашен колбас

Домашен колбас

Оцени post

Рецепта как се прави домашен колбас – вижте как се приготвя лесно и вкусно.

Лидия Домашен колбас Домашен колбас Принт
Порции: 15-20 Подготовка: Време за готвене:
Nutrition facts: calories fat
Рейтинг: 5.0/5
( 1 voted )

Необходими продукти:

 • 1 кг. свинско с мазнина 1/4 на кубчета, 3/4 смляно
 • 1 кг. мраморно говеждо 1/4 кубчета, 3/4 смляно
 • 170 – 340 гр. бекон по избор – използвайте, ако месото е по-постно (може да се замрази)
 • 3 ч. л. морска сол
 • 1 с. л. цяло жълто синапено семе
 • 1 ч. л. черен пипер
 • 1/2 ч. л. подправка без сол
 • 1 ч. ч. ледено студена вода
 • естествени обвивки за колбас около 350 см.

Начин на приготвяне на домашен колбас

 1. Поставете месото върху лист за печене, покрийте с найлоново фолио и замразете 1 1/2 часа. Трябва да е много твърдо, а не замразено твърдо. Поставете всички части на месомелачката във фризер и охладете смесителната купа поне 30 минути преди употреба.
 2. Изплакнете добре корпуса, за да отстраните солта и пуснете топла вода през целия корпус. Оставете корпуса да се накисва в топла вода  за поне 1 час или докато омекне и хлъзне.
 3. Съхранявайте обвивките във вода, докато сте готови за употреба.
 4. Извадете 1/3 месо от фризера и 1/4 дебели парчета прехвърлете в охладена купа. Накълцайте останалото месо на  2,5 см. парчета, за да може лесно да премине през месомелачката. Настройте месомелачката и мелете месото в охладена купа, след което смилайте бекон.
 5. Поръсете подправки върху месото и месете на ръка 30 секунди, за да разпределите, след това добавете 1 чаша вода и разбъркайте месото на ръка за 1 минута, само докато от външната страна на купата се образува лек филм и сместа се свързва със себе си и може да има форма на баничка. Покрийте и охладете колбасната смес, докато почиствате мелницата си и настройвате приставката за пълнене на колбаси.
 6. Леко намажете външната част на приставката за луканка и нанижете 1 обвивка за колбас върху тръбата, оставяйки 15 см. опашка, висяща от края. Не завързвайте края – искате първоначалният въздух, който прониква, да излезе.
 7. Извадете смляното месо от хладилника и добавете месо в бункера на машината за пълнене, натискайки надолу с буталото и добавяйки още, докато пълните. Използвайте едната ръка, за да натъпкате месото, а другата, за да насочвате пълнените обвивки. Пълнете здраво, но не прекалявайте, особено ако правите колбасни връзки. Внимавайте да не пропускате големи пропуски въздух в тръбата. Ако получите въздушни мехурчета можете да набодете обвивката на колбаса. Оставете колбаса да излезе в една дълга намотка, докато в края остане около 15 см. обвивка, след това започнете с новата обвивка за колбас.
 8. Прищипете, завъртете, за да направите малки наденици. Завържете краищата с шнур, ако желаете.
 9. Наденицата може да се изпече, приготви на скара или да се задуши веднага или да се съхранява в хладилник или замразена за по-късно. Съхранява се добре в хладилник за 3-5 дни или замразен до 3 месеца.
Вижте всички рецепти за колбаси

Подобни рецепти

Стара рецепта за колбаси

Лидия

Пълнени чушки с яйца, сирене и колбас

Лидия

Колбаси

Лидия

Запеканка с картофи и колбас

Лидия

Домашен варен колбас

Лидия

Гювечета с колбас

Лидия